Батьківщина фініків – землі середнього заходу, розташовані в долині Євфрату і Нілу, де вони вирощуються протягом 4000 років.
Фініки, як джерело енергії, перевершують всі інші сухофрукти. В них особливо багато вітаміну В5, який підвищує працездатність і підсилює концентрацію уваги. До того ж у фініках виявлені речовини, близькі за своєю структурою до аспірину. При регулярному вживанні в їжу, фініки сприяють збереженню зору і слуху. У них міститься багато заліза, фосфору, мінеральних солей та всі вітаміни груп А і В.
Фініки збирають жовтими чи червоними, у залежності від різновиду, та у свіжому вигляді сортують. Коричневий колір фініки здобувають, висихаючи на сонці, у спеціально відведених для цього місцях.
Рецепти
КОМПОТ З СУХОФРУКТІВ ТА КАРДАМОНУ
Час приготування: 5 хв. + 8 годин настоювання. Інгредієнти:На 4 порцій:
1 апельсин
1 пакетик чаю "Ерл Грей" (“Earl Grey”)
6 стручків кардамону, трохи роздавлених
250 г сухофруктів (курага, родзинки, чорнослив, яблука, груша)
Спосіб приготування:
Зніміть шкірку з апельсина і покладіть її у велику миску з пакетиком чаю і кардамоном. Залийте 600 мл (2,5 склянки) окропу. Через 5 хвилин вийміть пакетик з чаєм.
Додайте сухофрукти, накрийте і залишіть на 8 годин або просто на ніч. Вилийте у велику каструлю і на повільному вогні доведіть майже до кипіння. Додайте вичавлений апельсиновий сік.
Подавайте в теплому виді.
КОМПОТ З СУХОФРУКТІВ ТА БРЕНДІ
Інгредієнти:
500 г сухофруктів (курага, родзинки, чорнослив, яблука, груша)
200 г цукрової пудри
200 мл бренді і 50 мл рому
Спосіб приготування:
Укласти добре промиті сухофрукти в каструлю, залити водою, накрити і варити 2 хвилини на максимальному вогні. Помішуючи, додати цукрову пудру, проварити 3-4 хвилини на тому ж рівні, вилити бренді і ром і залишити на ніч. Прогріти 4-5 хвилин на максимальному вогні розмішав двічі.