Абрикос був введений в культуру понад 2000 років тому. Батьківщиною абрикоса вважаються гірські райони Китаю.
У сушеному виді абрикос практично не втрачає своїх корисних властивостей.
Курага цінується із-за високого змісту калію, органічних кислот, каротину, фосфору, кальцію, заліза, вітаміну В5. Вона подарує не тільки гарний настрій, але і зміцнить серце, спалить зайвий жир.
Дерево абрикоса починає своє цвітіння в квітні – травні. Абрикос дозріває в середині липня, в цей час і починається збір урожаю. Плоди сушать у спеціально відведених для цього місцях на сонці протягом шести-восьми днів, після чого і виходить готовий продукт, тобто курага (кайса). Для виготовлення одного кілограму кураги необхідно три – чотири кілограми свіжих абрикосів.
У багатьох західних країнах прийнято вживати в їжу тільки «натуральну курагу». «Натуральна курага» – курага в процесі виробництва якої не використовується обробка диоксидом сірки. З цієї причини вона має темно-коричневий колір і менший термін збереження. На жаль, у нашій країні, на даний момент, немає культури споживання даного продукту, тому він імпортується в мінімальних обсягах.
Рецепти
ПЛОВ З СУХОФРУКТАМИ ТА ГОРІХАМИ
Другі страви
Інгредієнти:
2 склянки рису
по 1 жмені кураги, родзинок
10-12 шт. фініків,чорносливу
4-5 волоських горіхів
4 ст. л. меду
60 г легкої олії
сіль по смаку
Спосіб приготування:
У трохи підсоленій воді з олією зварити до напівготовності рис, додати до нього ретельно вимиті і перебрані родзинки, нарізану соломкою курагу, трохи нарізаних на смужки фініків і очищений від кісточок і нарізаний чорнослив, а також обсмажені товчені горіхи. Довести під кришкою до готовності, додати мед, перемішати і дати настоятися.
САЛАТ "КЛЕОПАТРА"
Закуски
Час приготування: 10 хв. Інгредієнти:
буряк варений
сухофрукти (курага, чорнослив, родзинки)
волоські горіхи
майонез
Дуже смачний і корисний салат.
Спосіб приготування:
Буряк потерти на тертці, попередньо розпарені курагу, чорнослив порізати соломкою, додати родзинки (те ж добре розпарені). Волоські горіхи роздрібнити, але не занадто дрібно. Змішати усе в салатнику і заправити майонезом.