Споживачу пропонується два види фундука: смажений та сирий.
Припускають, що батьківщиною фундука є Греція. Ще давньогрецький філософ Пліній писав, що він був завезений туди з Сирії. У минулому фундук був символом шлюбу, сімейного щастя, достатку, здоров'я та багатства.
Фундук є джерелом енергії для людини. В ядрах горіха міститься олія, що складається з гліцеридів олеїнової, стеаринової і пальмітинової кислот, що перешкоджають росту холестерину в крові, захищають від судинних захворювань, а також надзвичайно необхідні для зростаючого організму.
Вітаміни, що містяться у фундуку є дуже важливими компонентами для нормального функціонування серця, м'язів і репродуктивної системи людини.
Фундук – плоди ліщини великої чи ломбардського горіха – культурної садової рослини. Приблизно такий же горіх, але дрібніший, росте в дикому виді в лісах, він називається ліщиним чи лісовим горіхом.
Стовбур дерева тонкий, верхівка його густо покрита листами, а середня висота дерева досягає п'яти метрів. На відміну від інших горіхових дерев, дерево фундука не цвіте весною.
У промисловості фундук користається величезною популярністю завдяки своїй високій живильній цінності. Фундук використовується у виробництві горіхової пасти, крему, шоколаду, у кондитерській промисловості, а також для приготування лікеру.
Рецепти
ШОКОЛАДНИЙ ТОРТ З ПЕЧИВОМ ТА ФУНДУКОМ
Випічка Час приготування:: 10 хв. + 5 хв. + охолодження Інгредієнти: На 8 порцій:
175 г простого шоколаду, поламаного на шматочки
175 г вершкової олії, порізати
2 ст. л. світлої патоки чи цукрового сиропу
100 г печива, покришити
85 г горіхів фундука
85 г зацукрованих вишень
85 г родзинок
25 г шматок імбиру
Дуже незвичайний італійський торт, що готують не в духовці, а в холодильнику, він легко заморожується. Порізаний на шматочки він схожий на печиво.
Спосіб приготування:
Прокласти пергаментом форму для кексу місткістю 450 г. Розтопити шоколад і олію в мисці у каструлі з киплячою водою. Зняти з плити і додати інші інгредієнти.
Перекласти в підготовлену форму і розрівняти зверху. Охолоджувати до необхідності.
Коли торт охолоне, крупно порізати його і подавати з крем-фреш.
Торт легко заморозити:
Підготувати торт до другого пункту. Загорнути у фольгу і заморозити, він простоїть у морозилці до 3-х місяців.
Перед тим, як подавати, поставте в холодильник на ніч і далі виконуйте інструкції, зазначені у другому пункті.